Visits 303035

Izgradnja mira i međucrkvena saradnja

1. Druženje mladih bez granica (privremeno obustavljen)

Povećanje uzajamnog razumevanja i prevazilaženje nepoverenja među decom u regionu (tj. na teritoriji Srbije i Crne gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

2. Škola ekumenizma

Bolje razumevanje pozicija crkava i verskih zajednice, razvoj dijaloga i tolerancije među pripadnicima raznih naroda i narodnosti u regionu. Više informacija o ovom projektu na sledećem linku

3. Crkve i javno zastupanje

Povećana uloga pet tradicionalnih manjinskih crkava u društvu koje su osnažene da postanu važan faktor promena u društvu, kroz izgradnju kapaciteta mladih crkvenih lidera u procesu javnog zastupanja za promene unutar društva, te unapređenje znanja i veština iz oblasti javnog zastupanja.

4. Svetski molitveni dan

Od 1994. godine do danas EHO u Vojvodini koordinira organizaciju i održavanje Svetskog molitvenog dana koji se održava svakog prvog petka u martu.
Svetski molitveni dan je u početku bila ženska inicijativa koja je vremenom prerasla u ekumensku i koja poziva ljude širom sveta da se toga dana u svojim crkvama zajednički mole za mir i ljubav u svetu. Svake godine molitve se upućuju za mir i blagostanje u jednoj zemlji u svetu.
Materijali za pripremu stižu iz Svetskog saveta crkava iz Ženeve, a uz pomoć koordinacionog odbora od preko 30 članova iz 5 lokalnih crkava prevode se na 5 lokalnih jezika, fotokopiraju u kancelariji EHO i šalju u, prosečno, 15 crkvenih opština u Vojvodini. Na obeležavanju ovog dana učestvovalo je preko 1.000 ljudi.

5. Misija za slepe

Ovaj projekat teče već nekoliko godina uz pomoć EHO, a osnovni cilj mu je da slepim, slabovidim i starim osobama ponudi audio kasete sa duhovnim sadržajem (propovedima, meditacijama, delovima iz Svetog pisma i sl.), obzirom da se iz audioteke Udruženja slepih i slabovidih mogu dobiti kasete i CD-ove sa lepom književnošću, ali ne i sa ovakvim sadržajima.
Za svoje korisnike EHO organizuje presnimavanje magnetnih i optičkih medija i njihovu distribuciju korisnicima ličnim ili putem pošte.

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr