Visits 302884

Dijakonija

Stara lica i osiromašeni sloj stanovništva su u središtu pažnje Dijakonijskog centra od samog početka rada EHO 1994.g.  Dijakonijski centar EHO želi da unapredi kvalitet života starih i utiče na smanjenje siromaštva putem sledećih projekata:

1. Klub za stare  <<<(klik na link za više informacija o Klubu)
2. Vešernica - pranje i sušenje veša
3. Centar "Marta"
4. Mreža dijakonijskih grupa

1. Klub za stare
Namenjen je starim osobama očuvane pokretljivosti koji sami mogu da dolaze u Socijalno dijakonijski centar EHO u ul Ćirila i Metodija 21. Otvoren je svakog radnog dana od 8-15 h. Ovaj Klub za stare i usamljene osobe usmeren je ka njihovoj socijalizaciji . <<<(klik na link za više informacija o Klubu)

2. Vešernica - pranje i sušenje veša
Starim osobama i socijalnim slučajevima se pružaju usluge pranja veša uz minimalnu participaciju za jedno mašinsko pranje. Ukupan broj korisnika varira a u 2009 bilo je 55 porodica od čega su 23 staračkih domaćinstava. Najčešće su to stara i iznemogla lica kojima u korišćenju usluge pomažu volonteri, koji po pozivu odlaze po veš, a onda korisniku vraćaju opran veš.

3. Centar „Marta”
Za svoj cilj ima pomaganje svim lokalnim socijalno ugroženim društvenim grupama da poboljšaju kvalitet života putem podele polovne odeće i obuće. Radno vreme je 9-12 časova. Usluge pružaju 6 volonterki/penzionerki.

4. Mreža dijakonijskih grupa
Dijakonijske grupe funkcionišu u Novom Sadu i oko 30 mesta u Vojvodini. One su osnovane pri crkvenim opštinama naših osnivačkih crkava s ciljem razvoja dijakonijskog rada i pružanja resursa iz crkvenih i grupa lokalnoj zajednici.  Čine ih volonteri (od 5 do 15) koji pružaju razne vrste usluga najčešće starim i bolesnim licima. Volonteri su obično stručno osposobljeni  penzioneri/ke koji redovno posećuju članove svoje zajednice pružajući im psihosocijalnu, duhovnu podršku, elementarnu pomoć u kući, kao i medicinske usluge: merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Ove usluge se takođe pružaju i u mesnim zajednicama.

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr