Visits 353886

  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-01.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-02.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-03.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-04.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-05.jpg
  • izbeglice-i-migranti-u-Srbiji-06.jpg

Humanitarna pomoć za izbeglice i migrante u Srbiji

Humanitarna pomoć izbeglicama i Sklonište i prezimljavanje izbeglica produžetak su projekata iz 2015. i 2016. godine i usmereni su na potrebe izbeglica u tranzitu kroz Srbiju, kao i onih koji su ostajali i više od 10 meseci u centrima za prihvat izbeglica. Projektne aktivnosti odvijaju se u svim prihvatnim centrima na teritoriji Vojvodine (Adaševci, Principovac, Sombor, Subotica), ali su obuhvaćene i izbeglice smeštene u azilantskom centru u Krnjači i prihvatnom centru u Obrenovcu.

Glavni cilj projekata je smanjivanje ranjivosti izbeglica pružanjem humanitarne pomoći u hrani, odeći i obući, higijenskim proizvodima, medicinskim uslugama i lekovima, kao i renoviranjem, opremanjem i održavanjem prostorija u kojima će boraviti.

U 2017. godini je u okviru projekata distribuirana humanitarna pomoć za zadovoljavanje osnovnih potreba preko 7.000 izbeglica, izgradjena je gasna stanica, promenjena je stolarija u najnaseljenijem centru i u jednoj prostoriji uništenoj u požaru, redovno su distribuirani odeća i obuća, higijenski artikli i oprema za održavanje četiri prihvatna centra, a EHO je i jedina organizacija koja je obezbeđivala industrijsko pranje veša u svim tranzitnim i prihvatnim centrima u Vojvodini.

Početkom 2018. godine u Prihvatnom centru Šikara u Somboru počela je izgradnja montažnog objekta od 160 m2, koji je namenjen deci i ženama koji borave u centru. Objekat će služiti za redovne obrazovne aktivnosti deci od 7-14 godina, predškolske aktivnosti za mlađu decu, i za dnevne edukativne, motivacione i rekreacione aktivnosti za decu i žene. U objektu će postojati i prostor za dojenje i presvlačenje beba. Takođe, započeta je realizacija projekta izgradnje bunara u Prihvatno tranzitnom centru Principovac. Nadalje, započeta je realizacija projekta humanitarne pomoći za izbeglice u Srbiji - snabdevanje prihvatno tranzitnih centara higijensko-neprehrambenim artiklima i uslugama za održavanje higijene izbeglica i prostorija u kojima oni borave uz zamenu stolarije na školama u kojima se odvija redovan školski program za izbegličku decu školskog uzrasta, i uz obrazovni program za izgradnju kapaciteta i umrežavanje edukatora-trenera koji se bave edukacijom izbegličke dece u osnovnoškolskom programu.

Tokom 2019.godine: (1) završena je izgradnja montažnog objekta namenjenog za humanitarni rad sa migranskim ženama i decom. U njemu se odvijaju redovne obrazovne i kreativne aktivnosti sa planiranom ciljnom grupom. Isti program se odvija i u Sigurnom kutku za decu u prihvatnom centru u Subotici. (2) završena je realizacija projekta izgradnje bunara u Prihvatno tranzitnom centru Principovac.

Tokom 2020. godine: (1) početkom godine završena je realizacija projekta humanitarne pomoći za izbeglice u Srbiji započetog 2018.godine. (2) nastavlja se projekat redovnih obrazovne i kreativne aktivnosti sa migranskim ženama i decom u Prihvatnim centrima Sombor-Šikara i Subotica.

 

Period implementacije: 1. septembar 2015 – 31. decembar 2020. godine.

Partneri: HEKS EPER, Evangelical Lutheran Church in America

Info kontakt> Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

FaLang translation system by Faboba

Partneri