Visits 273361

Šta treba znati o raku

sta_znati.jpg

Rak se smatra sklopom bolesti, kada se neke ćelije u organizmu promene i počnu da se razmnožavaju nekontrolisano. Rak se obično javlja u obliku čvora ili izrasline koji se nazivaju zloćudni (maligni) tumor .

sta_znati1.jpg

Rastom tumor napada i uništava zdrava tkiva u kojima nastaje, ili okolna tkiva. Ćelije tumora se mogu odvojiti od samog tumora i, napuštajući mesto nastanka, mogu se proširiti na neke druge delove tela, gde nastavljaju da rastu. Čvor nastao na ovaj način se zove metastaza.

Nisu svi tumori rak, a neke vrste raka ne formiraju tumor, kao napr. rak krvi. Nisu svi tumori zloćudni, već su u oko 80% slučajeva dobroćudni . (Vidi www.onk.ns.ac.rs : Dobroćudni tumori i stanja u dojci)

Treba znati, da niko nije otporan na rak, kao i da rak ne nestaje sam od sebe, već zahteva obavezno lečenje. Rak ne mora da se završi smrtnim ishodom. Može se lečiti, posebno ako se otkrije u ranom stadijumu, dok se nije proširio po telu. (Vidi www.onk.ns.ac.rs : Iako je dijagnoza rak...moguće je potpuno izlečenje) Rak se leči u specijalizovanim ustanovama, takozvanim onkološkim centrima.

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr