Visits 302156

Resursni centar za osobe sa invalidetom

Asistivne tehnologije

Prikaz specijalne kompjuterske opreme koja se sastoji od zamene za kompjuterske miševe, specijalnih tastatura, tastera i adaptera. Prikaz komunikacionih pomagala i LifeTool programa.

Zamena za kompjuterski miš

Trackball

Switchmouse

Joystick

Tastature

Tasteri

Adapteri

Komunikaciona pomagala

Ostala pomagala

 

Ukoliko želite da se detaljnije upoznate sa opremom kao i da se informišite o cenama kliknite Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Zamena za kompjuterski miš

Postoje tri vrste zamena za kompjuterski miš. Odluka koje pomagalo će se koristiti zavisi isključivo od mogućnosti koje svaki aparat nudi kao i od preferencije osobe sa invaliditetom.

Trackball

Trackball Libra serial je namenjen osobama koje imaju problema sa korišćenjem i držanjem standardnog miša. Stabilan je i veći od standardnog miša, ali ima iste fukncije. Kursor se pomera pomoću kugle. Postoje 3 dugmeta koji zamenjuju levi, desni i srednji klik.

01 trackball.jpg

Trackball Libra serialje namenjen osobama koje imaju problema sa korišćenjem i držanjem standardnog miša. Stabilan je i veći od standardnog miša, ali ima iste fukncije. Kursor se pomera kuglom. Postoje 2 dugmeta koji zamenjuju levi i desni klik. Takodje ima i mogućnost dodatka tastera, kao zamena levom i desnom kliku.

02 trackball.jpg

Penny&GilesTrackball je namenjen osobama koje imaju problema sa korišćenjem i držanjem standardnog miša. Kursor se pomera pomoću kugle. Postoje 2 dugmeta koji zamenjuju levi i desni klik, poseduje posebno dugme za dvoklik, dugme za brzinu pomeranja kursora, dugme za horizontalno i vertikalno pomernaje, kao i posebno dugme za “drag and drop”. Postoji adapter za prekidače, tako da je moguće da se koristi sa tasterima.

03 C_PennyGilesTrackPlus.jpg

Qtronix Trackball serial je standardni trackball sa tri dugmeta za levi, desni i srednji klik. Centriran je tako da i levoruke i desnoruke osobe mogu da ga koriste. Nema mogucnosti priključka drugih tastera. Priključuje se na računar preko serial konekcije.
 

04 trackball.jpg

Big Track Novija verzija trackball-a. Ima iste funkcije kao i trackball libra serial, povezuje se preko USB-a i ima prikjučke za dodatne tastere (levi i desni klik).

05 trackball.jpg

n-Abler je novija verzija trackballa. Povezuje se sa računarom preko USB priključka. Ima tastere za levi i desni klik, dvoklik, drag and drop i za podesavanje brzine kretanja kursora. Pruža mogućnost prikljucka 2 dodatna tastera direktno bez adaptera za osobe kojima je teško da pogode i pritisnu postojeće tastere.

06 Switchmouse.jpg

Switchmouse

Gorlo@ todt Big switch mouse serial je zamena za miš sa mogućnošću pomeranja kursora u 8 pravaca. Ima posebno dugme za levi, desni i dupli klik, i opciju „drag and drop”, kao i podešavanje brzine kretanja kursora. Moze da se koristi i nogom.

07 Switchmouse.jpg

Gorlo&Todt Small SwitchMouse serial je zamena za miš sa mogucnošću pomeranja kursora u 8 pravaca. Ima posebno dugme za levi, desni i dupli klik, i opciju „drag and drop”, kao i podešavanje brzine kretanja kursora. Koristi se rukom. Ima mogućnost da se preko njega stavi gornja zaštita. Ne mogu se dodavati tasteri.

08 Robust keyboard.jpg

Robust Keyboard (a mouse) je neuništiv switch mouse. Metalne je izrade i ima mogućnost skidanja određenih tastera. Omogućava pomeranja kursora u 4 pravca i ima jedan taster za levi klik. Povezuje se preko adaptera icon3.

09 Penta.jpg

Penta je switch mouse. Ima mogućnost pomeranja kursora u 4 pravca i jedan taster za levi klik. Poseduje dugačak kabel za potrebe držanja u krilu i preporučuje se za osobe sa mišićnom distrofijom. Konekcija ide preko adaptera icon3.

10 wafer.jpg

WAFER je switch mouse. Ima mogućnost pokretanja kursora levo – desno, gore – dole i taster za levi klik. Povezivanje se vrsi preko adaptera icon3.

11 wafer.jpg

STAR je switch mouse. Povezuje se preko adaptera icon 3. Pruža mogućnost pomeranja kursora gore – dole, levo – desno i ima središnji taster koji imitira levi klik. Prema svojim karakteristikama je vrlo sličan wafer-u.

12 star.jpg

Joystick

Penny&Giles Joystickje namenjen osobama koje imaju problema sa korišćenjem i držanjem standardnog miša. Kursor se pomera pomoću džojstika. Postoje 2 dugmeta koji zamenjuju levi i desni klik, poseduje posebno dugme za dvoklik, dugme za brzinu pomeranja kursora, dugme za horizontalno i vertikalno pomernaje, kao i posebno dugme za “drag and drop”. Nastavak na džojstiku se odredjuje po potrebi. Ima mogućnost dodavanja tastera pomoću specijalnog adaptera.

13 east stick.jpg

EasyStick with 2 switchesje težak džojstik, te ga osobe sa nevoljnim pokretima ne mogu slučajno pomeriti. Kursor se pomera pomoću džojstika. Ima posebno dugme za levi i desni klik kao i mogućnost priključivanja dodatna 2 tastera.

14 Integramouse.jpg

IntegraMouse je namenjen osobama sa kvadriplegijom. Funkcioniše tako što osoba udisajem aktivira taster levog klika, a sa izdisajem taster desnog klika. Pomeranje kursora se vrši usnama i potupuno zamenjuje standardni miš. Sa “Onscreen keyboard” programom moguće je kucanje teksta. Prilikom svakodnevnog korišćenja preporučuje se nedeljno jednom zameniti gumenu membranu. Moguće je dodavanje swicheva i postoji dugme za restart.

15 Funkey.jpg

FUNKEY dzojstik se povezuje preko adaptera icon 3. Ima mogućnost fiksiranja na podlogu putem vakuma i 4 tastera levi, desni, dvoklik i drag and drop.

16 Mini Joystick.jpg

MINI JOYSTICK se koristi pritiskanjem i pomeranjem brade. Pruža mogućnost pomeranja kursora u svim pravcima, a pritisak bradom zamenjuje levi klik. Postoji opcija sa kuglom. Montira se specijalnim steznikom na magic arm ili na flexibal arm. Povezuje se preko adaptera Icon3.

17 GT.jpg

G&T jostick je vrlo kvalitetne izrade. Poseduje sve opcije standardnog miša i ima posebne tastere za levi i desni klik, dvoklik, drag and drop, kao i ubrzanje i smanjenje brzine kretanja kursora, Povezuje se na računar preko USB priključka. Omogućava dodavanje posebnih tastera bez adaptera.

18 Optimax.jpg

Optimax je bezicni, tj wireless joystick. Poseduje dume za levi i desni klik i za pomeranje kursora posebno po horizontalnoj i vertikalnoj osi. Rucica dzojstika je promenjiva u zavisnosti od potrebe. Ima domet do 8m kao i mogucnost povezivanja dva dodatna tastera. Povezuje se sa računarom preko USB priključka.

19 Tastature.jpg

 

Tastature

Osnovna podela je na velike i male u zavisnosti od vrste invaliditeta
Big keys LX keyboard with keyguard - Ova tastatura je namenjena slabovidim osobama zbog velikih crnih slova koja su ugravirana, kao i osobama koje imaju mišićni spazam ili nevoljne pokrete zbog plastične zaštite koja onemogućava pritisak dva slova odjednom i pruža mogućnost odmaranja ruke na tastaturi. Intervali prtiska slova i sva ostala podešavanja se vrše u control panel – accessibility options

20 IgelBig Tastature.jpg

 

Igel Big Keyboard with Mousefuction PS/2 je tastatura i miš. Ovaj uređaj omogućava podešavanja za tri ososbe. Ova podešavanja mogu da se urade na samoj tastaturi i time se isključuje podešavanje u windows-u. Povezuje se sa računarom pre podizanja sistema. U okviru ovog priozvoda je uključen i keyguard. Ima velika slova koja su ugravirana. Zbog svoje veličine nije moguće kucanje sa deset prstiju. Koriste je osobe sa mišićnom distrofijom i cerebralnom paralizom. Zbog načina na koji je napravljen onemogućava pritisak dva slova istovremeno kao I pritisak celom šakom. Omogućava odmor ruke. Poseduje klasičan priključak (ne usb) za tastaturu koji treba da se poveže preko ps2 kao i seriall konekciju. Tastatura je vrlo kvalitetne izrade sa intrgrisanim displejom i nogom sa kojim može da se podešava ugao nagiba. Personalizacija tastature se započinje sa žutim tasterom.

21 Cherry Tastature.jpg

Cherry keyboard with black letters tastatura na kojoj su slova boldovana i odštampana u crnoj a ne sivoj boji. Poseduje metalnu zaštitu za tastaturu da bi se izbeglo pritiskanje više slova u isto vreme. Sva podešavanja se vrše u Control Panel – asccessebility options.

22 VIG keyboard.jpg

VIG keyboard tastatura koja je namenjena slabovidim osobama i osobama sa zgrečnim prstima. Slova i karakteri na tastaturi su ugravirani. Crne je boje sa belim ili žutim ugraviranim karakterima. Ima mogućnost postavljanja providne plastične zaštite da bi se izbeglo pritiskanje više slova u isto vreme. Sva podesavanja se vrše u Control Panel – asccessebility options.

23 Clevy keyboard.jpg

Clevy Keyboard šarena tastatura standardne veličine ali poseduje manje tastera, pošto su tasteri tri puta veci nego kod standardnih tastatura. Ima dobar kontrast boja. Preporučuje se za osobe sa smetnjama u razvoju kao i za odrasle OSI. Svaka funkcija je u drugoj boji i razlikujemo brojeve, slova (samoglasnike i suglasnike u dve nijanse) itd. Ukoliko se stavi keyguard mogu se prekriti tasteri koje korisnik još nije naučio i time se olakšava učenje. Nije preopručljiva za osobe koje koriste svih 10 prstiju za kucanje. Povezuje se preko USB priključka. Cena tastature je oko 130eura, a graničnik/zaštita je iste cene kao i tastatura.

24 Big keys keyboard.jpg

Big keys keyboard LX tastatura koje je po funkcijama veoma slična clevy tastaturi zbog veličine tipki. Preproručuje se starijim osobama za učenje. Povezivanje se vrši preko ps2.

25 Maxie tastatur.jpg

Maxie tastatur tastatura koja je veoma kompleksna pošto ima više od standardnog broja tipki. Pruža mogućnost podešavanja za zvuk, za usporavanje i za slow key. Povezivanje se vrši preko USB-a.

26 Intellis keys keyboard.jpg

Intelli keys keyboard tastatura i miš u jednom. Pruža mogućnost menjanja tastaturnih filmova. Za ovu tastaturu postoji 5 različitih filmova i 5 graničnika koji odgovaraju filmovima. Glatke je površine i poseduje senzore koji reaguju na dodir. Ima poseban softwer za pravljenje filmova koji se zove overlay maker. Kada se završi pravljenje programa, program se pošalje u tastaturu koja dalje prepoznaje tipke. Ukolkio se samostalno pravi program treba voditi računa da se tipke poredjaju tako da odgovaraju postojećim keyguard-ovima. Cena je 564 eura, program 176 eura, dok su keyguardovi 73 eura.

27 Small cherry keyb.jpg

Small Cherry Keyboard with keyguard koriste ljudi koji kucaju sa jednom rukom ili deca. Ima keyguard kao i posebnu numeričku tastaturu koja se po potrebi povezuje sa ovom tastaturom.

28 Mini keyboard.jpg

MiniKeyboard Gorlo&Todt magnet se preporučuje osobama sa mišićnom distrofijom kod kojih je očuvana fina motorika i uvek u kombinaciji sa ergonomskom podlogom. Svaka tipka ima senzore koji reaguju na magnetnu olovku. Takoće ima i keyguard kao i dva priključka jedan za tastaturu drugi za miš. Sama tastatura ima u sebi uključene tipke koje zamenjuju miš i njegove funkcije. Koristi se slično kao i „touch screen“. Cena je 2040 eura.

29 Jerry compact keyboard.jpg

Jerry compact keyboard mala tastatura, 20% manja od standardne tastature. Predvidjena je za osobe koje koriste jednu ruku prilikom kucanja. Nema numerički deo tastature ali se može povezati sa njim. Ima mogućnost stavljanja metalne zaštite. Stariji modeli se povezuju sa računarom putem ps2, dok noviji modeli imaju USB konekciju. Cena tastature je 87 eura, 198 eura iznosi zaštita, numerički deo iznosi 89 eura a zaštita za njega 97 eura.

30 Keysonic.jpg

Keysonic mala tastatura koja se preporučuje osobama koje koriste jednu ruku prilikom kucanja, osobama sa slabim mišićima, tankim mišićima i mišićnom distrofijom. Povezuje se sa računarom preko USB priključka. Pruža mogućnost kucanja brojeva ako se pritisne f1 dugme. Cena iznosi oko 40eura.

31 Mini tastatur dr Seveke 42 TA.jpg

Mini tastatur dr Seveke 42 TA mala tastatura koja se preporučuje osobama sa mišićnom distrofijom i osobama koje koriste jednu ruku prilikom kucanja. Ovo je ujedno i tastatura i miš. Cena iznosi 2270 eura.

32 Tasteri.jpg

Tasteri

Imaju širok spektar primene ali najčešće služe kao zamena za određene funkcije na tastaturi ili mišu.

BigRed je standardni veliki taster, koji se priključuje na adaptere, kao što su Symbi key, Icon 3, Kim, usb key switchbox. Jako je kvalitetne izrade i jedan je od najboljih svičeva koji mogu da se nadju na tržistu. Pravi se u raznim bojama.

33 Bigred.jpg

Buddy Button je dodatni taster koji se priključuje na adaptere, kao što su Symbi key, Icon 3, Kim, usb key switchbox.

34 Buddy button.jpg

Jelly Bean je dodatni taster koji se priključuje na adaptere, kao što su Symbi key, Icon 3, Kim, usb key switchbox.

35 Jelly bean.jpg

Ikey je dodatni taster koji se priključuje na adaptere, kao što su Symbi key, Icon 3, Kim, usb key switchbox.

36 Ikey.jpg

MicroLight je mali taster koji i mala deca mogu da koriste na razne načine, čak i jezikom. Jako je osetljiv i reaguje na sitne dodire.

37 MicroLight.jpg

Joggle je dodatni taster koji omogućava podešavanje osetljivosti odvrtanjem i zavrtanjem. Priključuje se na adaptere, kao što su Symbi key, Icon 3, Kim, usb key switchbox.

38 Joggle.jpg

Ikey je taster koji može da se postavi bilo gde pošto je privezan za traku sa čičkom. Priključuje se na adaptere kao što su Symbi key, Icon 3, Kim, usb key switchbox.

39 Ikey.jpg

Adapteri

Služe za povezivanje tastera ili druge opreme sa računarom.

SymbiKey se koristi kada želimo da koristimo jedan ili više tastera. Povezuje se sa tastaturom i omogućava da taster zameni određenu funkciju na tastaturi. Ima mogućnost programiranja svakog tastera za određenu komandu na tastaturi (space, enter…). Programiranje: code – broj konekcije – izabere se tipka na tastaturi – code. Time taj taster svaki put kada se pritisne imitira kucanje izabrane tipke na tastaturi. Trenutno ga zamenjuje switch interface koji ima 5 konektora i usb priključak.

40 Y Adapter.jpg

Y-Adapter PS/2 2 Mouse služi za povezivanje dva miša odjednom – normalni i specijalni. Preporučuje se za obuku.

41 adapter for Mltitext.jpg

Adapter for Multitext na koji se priključuju dva dotatna tastera prilikom korišćenja Multitext programa. Preko ta dva tastera mozemo da koristimo Multitext integrisanu „on screen“ tastaturu.

42 Icon 3.jpg

Icon 3 je vrsta adaptera sa mogućnošću promene brzine i ubrzanja pomeranja kursora, kao i dodavanja drugih tastera. Koristi se u kombinaciji sa robust mouse, star, wafer, easy stick.

Serial 2 usb je poseban konverter koji proizvode ili bilo koje druge dodatke koji se povezuju preko Serial porta pretvara u konekciju preko USB porta.

43 Serial2USB.jpg

Help box je adapter koji je proizašao iz simby key-a. Ima dva ulaza za tastere (enter i space) i USB priključak.

KIM je adapter i nova verzija icon 3 sa mogućnošću povezivanja 8 tastera. Koneckija se vrši preko USB priključka. Sve dodatne modifikacije se vrše preko posebnog softvera.

44 KIM.jpg

Key Switch Box adapter za tastere. Poseduje dva ulaza i na njih se priključuju dva tastera koja mogu da zamenjuju enter i space.

45 Key Switch.jpg

Komunikaciona pomagala

Osnovna podela je na elektronska i klasična. Elektronska komunikaciona pomagala imaju mogucnost audio zapisa koji sami snimimo i usled toga osobe mogu da ih koriste nezavisno od jezika. Klasična komunikaciona pomagala su najčešće male sveske sa crtežima i simbolima pomoću kojih osoba komunicira sa svojom okolinom

Big Mac komunikaciono pomagalo. Najčešće ga koriste deca. Ima mogucnost snimanja 2 minuta zapisa, bez pauza. Radi na baterije. Na njega se obično zalepi fotografija.

46 Big Mac.jpg

Little Mac komunikaciono pomagalo. Manja verzija Big Mack-a. Najčešće ga koriste deca. Ima mogucnost snimanja 2 minuta zapisa, bez pauza. Radi na baterije. Na njega se obično zalepi fotografija.

49 Switch Latch.jpg

Step by step komunikaciono pomagalo. Ima mogućnost snimanja 2 min zapisa, ali se snimanje u toku tog vremena može nastaviti. Radi na baterije.

48 Step by step.jpg

Step by step with levels komunikaciono pomagalo sličnih karakteristika kao i step by step ali ima mogucnost snimanja više različitih setova. Ima mogucnost dodavanja tastera.

49 Switch Latch.jpg

Switch Latch and Timer koristi se ukoliko neko ne može dugo da drži taster. Poveže se tasterom i uređajem (npr. sa igračkom). Kada se taster kratko pritisne uređaj radi. Kad se ponovo kratko pritisne prestaje da radi. Timer pruža mogućnost da, pošto se uređaj aktivira pritiskom na taster, jedno vreme radi pa se sama isključi. Radi na baterije.

50 Power Link 3.jpg

Power Link 3 radi na struju. Uključi se u struju i poveže sa uređajem i tasterima. Pruža mogućnost povezivanja dva uređaja i dva tastera. Uključivanjem opcije Direkt aktivira se uređaj koja radi dokle god se drži pritisnut taster. Uključivanjem opcije Latch uređaj radi kad se kratko pritisne taster i prestaje da radi kad se ponovo kratko pritisne taster. Uključivanjem opcije Timer uređaj radi kad se kratko pritisne taster i isključi se posle podešenog vremena.

51 Netzschaltgerat.jpg

Netzschaltgerat Ima mogućnost povezivanja jednog tastera sa jednim uređajem i jednu konekciju za struju. Ima samo Latch i Direct opcije.

52 Senior Pilot.jpg

Senior Pilot univerzalni Daljinski upravljač sa 18 dugmića koje sami programiramo. Povezuje se sa jednim tasterom. Kada se poveze sa tasterom funkcionise tako što svetlosni signal ide od dugmeta na dugme i kada stigne do željenog dugmeta pritisne se taster na koji je povezan. Taster imitira željeno dugme.

53 Go talk 4.jpg

Go Talk4 komunikaciono pomagalo. Koristi se tako što se snimi tonski zapis koji odgovara slici. Kada se odredjena slika pritisne čuje se ton. Ima mogućnost postavljanja 20 različitih zapisa ( 4×5). Dve gornje slike su stalno iste i nemoguće ih je presnimiti.

54 Super Talker.jpg

Super Talker ima iste funkcije kao i Go Talk4 ali sa mogućnošću menjanja broja dugmića Broj dugmića varira od 2 do 8 kao i broj nivoa.

55 DynaVox M3.jpg

DynaVox – M3 savremeno komunikaciono pomagalo koje radi na akumulator (bateriju). Vreme aktivnog rada iznosi do 10h. Ima dobre zvučnike i poseduje ekran na dodir i infra-red konekciju. Pojmovi se sami snimaju i ima mogucnost snimanja neograničenog broja pojmova. Takođe ima mogućnost dodavanja memorijske kartice. Moze se preko usb-a dodati tastatura i miš ili zamene za miša kao i dodatni tasteri.

56 Time Table.jpg

Time Table metalna tabla (zamena za nedeljni planer) podeljena na sedam delova koji predstavljaju sedam dana u nedelji. Na tablu se kače slike/podsetnici. Boje dana u nedelji su standardne za celu Evropu. Koristi se za institucije. Informacije se pruzaju u simbolima, umesto da su napisane. Simboli takodje mogu da budu standardizovani. Prave se pomoću programa BoardMaker.

57 Specijalan sto.jpg

Ostala pomagala

Specijalan podesivi sto za potrebe osoba sa invaliditetom. Omogućava pomeranje u četiri pravca. Deo za tastaturu se pomera napred-nazad i pomera se nagib odnosno ugao. Zadnji deo za monitor se pomera gore-dole, a levi deo može takođe da klizi napred-nazad, u zavisnosti od potrebe.

58 Ergotest.jpg

Ergorest je ergonomska podloga za ruku koju koriste osobe sa misićnom distrofijom u kombinaciji sa small Cherry keybord with keyguard. Postoje razne verzije ergoresta.

59 Magic arm.jpg

Magic arm držač integra miša koji se pomera u svim pravcima. Poseduje 3 zgloba i fiksiranje se vrši samo jednim potezom. Može se monirati na radni sto ili kolica.

60 Flexible arm.jpg

Flexible arm je držač koji se pomera u svim pravcima. Može se monirati na radni sto ili kolica. Fiksira se u polozaj po želji. Nije toliko stabilan kao Magic arm i koristi se uz manje svicheve ili uz integraswitch.

61 Flexible arm 2.jpg

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr