Visits 303025

EHO i Romi-kinje iz naselja Ciganski kraj u Đurđevu izgradili 41 septičku jamu i 43 kupatila

dju0809.jpgEkumenska humanitarna organizacija je jedina NVO na teritoriji AP Vojvodine, koja kroz program Romskog resursnog centra (EHO RRC), a u saradnji sa lokalnom samoupravom i IV AP Vojvodine – Kancelarijom za inkluziju Roma, uspešno realizuje projekte poboljšanja uslova stanovanja u romskim naseljima na teritoriji AP Vojvodine.

Za rešavanje postojećih problema u romskim naseljima u AP Vojvodini/Srbiji (legalizacija i infrastruktura), EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“, koji je testiran u novosadskom naselju Bangladeš.
Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa opštinom Žabalj i Kancelarijom za inkluziju Roma IV AP Vojvodine, EHO RRC je otrpočeo sa realizacijom projekta u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, opština Žabalj.
U periodu: 06.04.2009. – 31.07.2009. Romi-kinje iz naselja Ciganski kraj su izgradili 41 septičku jamu i 43 kupatila sa sanitarnim čvorom. Do kraja godine je planirano da se u svih 76 kuća u naselju, poboljšaju uslovi stanovanja.
dju0809Procesom obnove naselja – izgradnjom septičkih jama i kupatila, izgradnjom nove prostorije za stanovanje, kao i rekonstrukcijom, sanacijom kuća u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, rukovode stanovnici naselja, koji poseduju profesionalno isksustvo i/ili su završili EHO RRC Program radnog osposobljavanja i stekli nove veštine i znanja iz građevinsko–instalaterskih zanata.
Građevinski i drugi materijal, opremu i alat, kao i projektnu dokumentaciju, instrukcije, stručnu podršku i nadzor, obezbeđuje EHO RRC. Za direktna projektna ulaganja EHO RRC je obezbedio 135,000.00 € (pribl. 12,8 miliona dinara).

OPŠTE INFORMACIJE O PROJEKTU ROMSKOG RESURSNOG CENTRA EKUMENSKE HUMANITARNE ORGANIZACIJE ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”

Početkom aprila 2009. godine, potpisan je Sporazum o saradnji radi sprovođenja projekta: ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”.
Potpisnici sporazuma su opština Žabalj, Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada i Kancelarija za inkluziju Roma IV AP Vojvodine.
Za rešavanje postojećih problema u romskim naseljima u AP Vojvodini/Srbiji (legalizacija i infrastruktura), EHO RRC je razvio jedinstveni model rada sa pripadnicima romske nacionalne zajednice – „Održiva obnova romskih naselja“. Ovaj model rada podrazumeva sveobuhvatni pristup u rešavanju postojećih problema i participativne metode rada, koje podrazumevaju uključivanje svih zainteresovanih grupa-strana u proces odlučivanja, kao i izradu strategije za poboljšanje socio-ekonomskog položaja Roma-kinja u AP Vojvodini/Srbiji.
Najveći značaj u celom procesu imaju predstavnici romske nacionalne zajednice, koji svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa.
U martu, 2009. godine, otpočela je realizacija projekta u naselju Ciganski kraj u Đurđevu ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj”, čiji je nosilac Romski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije.
Procesom obnove naselja – izgradnjom septičkih jama i kupatila, izgradnjom nove prostorije za stanovanje, kao i rekonstrukcijom, sanacijom kuća u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, rukovode stanovnici naselja, koji poseduju profesionalno isksustvo i/ili su završili EHO RRC Program radnog osposobljavanja i stekli nove veštine i znanja iz građevinsko–instalaterskih zanata.
Stanovnici naselja su odgovorni za ceo proces obnove naselja, tj. sanaciju kuća: stanovnici-e sami izvode građevinske radove (koristeći lokalne ljudske resurse), ili direktno plaćaju majstore. U tom procesu pomažu im profesionalci (stručna podrška), najčešće Romi sa radnim iskustvom.
Kao važan propratni efekat samo-obnove, Romi povećavaju nivo svojih profesionalnih kompetencija što im pomaže da budu konkurentni na tržištu rada. Ovom metodom rada, stanovnici naselja postaju odgovorni i aktivni učesnici u procesu obnove naselja. Ovakav vid učešća ciljne grupe (stanovnika-ca naselja) jača osećaj »vlasništva» nad procesom/projektom, utiče na održivost projekta, i promoviše aktivno učešće građana-nki.
Građevinski i drugi materijal, opremu i alat, kao i projektnu dokumentaciju, instrukcije, stručnu podršku i nadzor, obezbeđuje EHO RRC. Za direktna projektna ulaganja EHO RRC je obezbedio 135,000.00 € (pribl. 12,8 miliona dinara). Pored projektnih aktivnosti koje za cilj imaju poboljšanje uslova stanovanja, EHO RRC će organizovati i rad sa decom i mladima u oblasti obrazovanja, kao i rad sa stanovnicima naselja u oblasti zdravstvenog prosvećivanja i održavanja životnog okruženja. Kroz organizovane terenske posete pravnika EHO RRC, stanovnici naselja će dobiti mogućnost da regulišu zakonom zagarantovana prava. Takođe, stanovnici-e naselja moći će da učestvuju u programu radnog osposobljavanja – pohađaju tromosečne zanatske kurseve.
Projekat Romskog resursnog centra Ekumenske humanitarne organizacije (EHO RRC) ,,Podrška inkluzivnim procesima – Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika romskog naselja u Đurđevu, opština Žabalj” biće realizovan u naselju Ciganski kraj u Đurđevu, u periodu: 02.03. – 25.12.2009.
Sličan projekat, a u saradnji sa IV AP Vojvodine, realizovan je u Trećem novom naselju u Opovu. Takođe, EHO RRC privodi kraju realizaciju projekta, „Socijalna inkluzija i poboljšanje uslova stranovanja u novosadskom naselju Bangladeš“.
Opština Žabalj je tokom aprila meseca, realizovala projekat sanacije saobraćajnica u naselju Ciganski kraj u Đurđevu (ulice, Miroslava Antića i Vojvode Knićanina). Ovo je prvi opštinski projekat infrastrukturnih ulaganja u romska naselja u AP Vojvodini, koji je finansiran iz Fonda za kapitalna ulaganja, IV AP Vojvodine.

Donatori projekta:
1. HEKS (Humanitarna organizacija švajcarskih protestantskih crkava), Švajcarska
2. SDC (Švajcarska agencija za razvoj i saradnju), Švajcarska

Za više informacija o projektu možete se obratiti na kontakt:
Ekumenska humanitarna organizacija
Romski resursni centar
Programski koordinator, Robert Bu
Ćirila i Metodija 21
21000 Novi Sad
Tel/faks: 021 – 469616; 466588
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.ehons.org

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr