Visits 303137

               

Dan u Svratištu

Svratište radi svakoga dana (uključujući vikend) od 8 do 21 h i otvoreno je za svu decu od 4 do 19 godina koja žive i/ili rade na ulici. Deca koja dolaze imaju mogućnost da se okupaju, dobiju polovnu odeću i obuću, kao i obroke (doručak, ručak, užine i večera). Vreme u Svratištu provode u društvu vaspitača i volontera koji za decu organizuju različite edukativne i kreativne radionice. Naročita pažnja se posvećuje prevenciji HIV-a, seksualno prenosivih infekcija i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Deo vremena deca provode i u neformalnom druženju (odlazak na igralište u blizini Svratišta, igranje društvenih igara, surfovanje internetom…).

Psiholozi i pedagoškinja su prisutni svakodnevno i zaduženi su za individualni rad sa decom i sa njihovim roditeljima (ako deca žive sa roditeljima).

Na projektu Svratišta angažovani su i drugi eksperti: pedijatrica, medicinska sestra, pravnica i socijalna radnica.

Pedijatrica dolazi u Svratište jednom nedeljno i povezuje decu sa sistemom zdravstvene zaštite, upućuje decu na relevantne institucije i potrebne specijaliste.

c_200_134_16777215_00_images_decaulice_image003.jpg
crtanje

 

c_150_226_16777215_00_images_decaulice_image004.jpg

Medicinska sestra dolazi dva puta nedeljno i obavlja medicinske intervencije koje je moguće izvršiti u prostorijama Svratišta.

Dva puta nedeljno je prisutna pravnica koja pomaže u izradi ličnih dokumenata i zaštiti prava dece.

Tri puta nedeljno je prisutna socijalna radnica koja je zadužena za saradnju sa Centrima za socijalni rad i uključivanje dece u sistem socijalne zaštite.

Veoma mali procenat dece ide u školu i rad sa tom decom se neprestano fokusira na razvoj njihove motivacije za redovno pohađanje nastave i nastavak školovanja. Vaspitači kontaktiraju sa njihovim školama, a volonteri pomažu deci u izradi domaćih zadataka. Takođe, posebno se pazi da ta deca ne budu u Svratištu u vreme nastave.

akrobacija :)

Sve aktivnosti koje se sprovode u Svratištu su dobrovoljne, deca mogu slobodno da dođu i odu onda kada njima odgovara.

Partneri

heks eper    Schweizerische swiss solidarity   diakonie wurttemberg   Brot fuer die Welt  ACTLOGO  Evangelical Lutheran        

ed logo tagline 1 Diakonie  Fondacija za otvoreno drustvo  eu  unhcr