Visits 278671

               

Obezbeđena sredstva za rad Svratišta u 2014. godini

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je „Svratište za decu ulice“ povodom proslave četiri godine njegovog postojanja. Tom prilikom, korisnici usluga Svratišta i njegovi zaposleni pripremili su priredbu i predstavili izložbu fotografija na kojoj su prikazane protekle četiri godine njihove uspešne saradnje.
- Obećanje koje smo dali krajem prošle godine, da ćemo podržati Svratište u njegovom radu, je ispunjeno. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim svojim saradnicima, koji su u veoma kratkom roku, na uštrb ustaljene prakse kada je u pitanju administracija, pokazali da se problem može rešiti brzo i adekvatno samo kada postoji politička volja, odgovornost i snažna odluka. Takođe, ovo je jedan od svetlih primera da smo razmrdali gradsku administraciju, da smo veoma brzo prepoznali problem i u kratkom vremenskom periodu ga i rešili – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i uputio čestitke domaćinima poželevši im uspešan rad sa decom.

Koordinatorka Svratišta za decu ulice Daliborka Batrnek Antonić zahvalila se gradonačelniku i gradskoj upravi koji su prepoznali značaj Svratišta, većinski preuzeli odgovornost i podržali njegov opstanak. Ona je dodala da je prioritet zaposlenih da nastave kvalitetan rad sa decom kroz koji se trajno unose pozitivne promene u njihove živote. Koordinatorka je istakla i to da je posebno ohrabrujuća činjenica da veliki broj Novosađana poslednjih godina aktivno učestvuje u pomoći korisnicima Svratišta čija su vrata otvorena svakodnevno na Bulevaru oslobođenja br.28. Dnevno u njemu boravi od 25 do 40 dece uzrasta od četiri do 18 godina, a za protekle četiri godine podeljeno je preko 45 hiljada obroka.

dscn0169.jpg   c_176_235_16777215_00_images_decaulice_vesti_2014_dscn0091.jpg


Posle 2 godine od otvaranja Svratišta, pitali smo decu šta ona misle o uslugama koje mogu da dobiju tu, zašto dolaze u Svratište i slično. Upitnikom smo obuhvatili oko 10% naših korisnika.

Sva deca su rekla da im pre otvaranja Svratišta niko nije pomagao na sličan način (oko kupanja, dobijanja hrane i odeće itd.).

Više od polovine dece je reklo da aktivnost koja im se najviše dopada jesu radionice na kojima mogu nešto da nauče, a ostatak korišćenje kompjutera.

Od svega što mogu da dobiju u Svratištu, najviše im znači: kupanje, zatim školski pribor, ali ništa manje nisu važni ni hrana i obuća.

Pitali smo ih da li se nešto promenilo u njihovim životima otkako dolaze u Svratište- rekli su: promenilo se ponašanje, u smislu da sad znaju i neke druge načine rešavanja konflikata osim nasilja, znaju nešto i o bontonu, imaju gde da se okupaju te se i kupaju češće, postoji mesto na kom mogu da dobiju informacije i gde se mogu obratiti za pomoć ako se poseku, ako im treba pomoć da odu kod lekara, kupe lekove i slično. Nove stvari koje su naučili se odnose uglavnom na ponašanje, upotrebu kondoma , informacije o drogama i HIV-u. Ove informacije su važne za njih, jer su zbog rada i života na ulici ova deca izložena većem riziku za dobijanje HIV-a ili korišćenje droga, a adekvatne informacije često ne mogu da dobiju u svom okruženju.

Kada ne dođu u Svratište ili moraju da odu iz Svratišta to je najčešće zbog toga što moraju da rade, pomognu nekom kod kuće, ili im roditelj ne dozvoljava da ostanu duže.

Osoblje Svratišta je posebno obradovao podatak da su se sva deca izjasnila da im je lako da se obrate osoblju kad imaju neki problem, da cene što ih motivišemo za školu i učenje, ne govorimo im ništa što im ne prija (mislili su na to da ih ne vređamo), opominjemo ih kada urade nešto loše i pritom objasnimo zbog čega su opomenuti.

Pitali smo ih da li bi voleli da još nešto imamo u Svratištu, a oni su rekli: još lopti za fudbal, veći prostor, više igračaka, konzolu za video igrice ( Sony play station), salu za fudbal (jer zimi ne mogu da idu na teren u kvartu), da ima više lepe odeće…

U narednom periodu ćemo se potruditi da radimo još kvalitetnije i da ispunimo bar neke od njihovih želja.

 

A evo i nekih odgovora koji su ostavili poseban utisak na nas:

- Šta ti najviše znači od onog što radimo u Svratištu?

- Neko priča sa mnom kad sam tužan

- Upisali ste me u školu

- Da li si naučio nešto novo otkad dolaziš u Svratište ? Šta?

- Da brojim

- Da pišem moje, mamino i tatino ime

Kad moraš da odeš iz Svratišta, koji je razlog?

 - Pa do 10 sam tu… (Svratište radi do 10 tj. do 22h)

 

Nadamo se da smo vam približili naše aktivnosti i razmišljanja naših korisnika, a naših i vaših sugrađana, i da ćemo i u budućnosti imati vašu podršku za dalji rad.

 

Osoblje Svratišta